AVUKATLIK STAJI MESLEĞİN ÖNEMİNE UYGUN OLMAKTAN UZAKTIR
İstanbul Barosu Staj Eğitim Merkezi yeni eğitim dönemine, 26 Mart 2016 Cumartesi günü saat 13.00’da İstanbul Adalet Sarayı Konferans Salonunda düzenlenen törenle başlandı.
Açılışta konuşan SEM Yürütme Kurulu Başkanı Av. Muazzez Yılmaz, ülkemizde gerek hukuk eğitimi, gerekse avukatlık stajının mesleğin niteliğine ve önemine uygun olmaktan son derece uzak olduğunu söyledi.
Sayıları her yıl artan ve alt yapısı yetersiz hukuk fakültelerinden her yıl binlerce kişinin mezun olduğunu belirten Yılmaz, ‘Mezuniyetin ardından formaliteden ibaret bir yıllık avukatlık stajı yapılmakta ve mesleğe başlanmaktadır’ dedi.
1924’de staj süresinin üç yıl olduğunu, 1926’da iki yıla indiğini ve sonuna sınav konulduğunu, 1969’da ise staj süresinin bir yıla indirildiğini ve sınavsız sisteme geçildiğini belirten Yılmaz şöyle konuştu:
”Diğer ülkelerde bu duruma baktığımızda hukukun modern devlet yaşamı içinde çok önemli bir payı bulunan hukuk eğitimi özel bir anlam taşımaktadır. Dünyanın pek çok ülkesinde avukatlık mesleğini tercih etmek isteyenler zorlu sınav süreçlerinden geçmekte, uygulamalar farklılık gösterse de bu denli onurlu bir mesleğin üyesi olmak için yoğun bir eğitim sürecinden geçilmekte ve ardından sınav gelmektedir”.
Yılmaz, konuşmasının kalan bölümünde demokratik ülkelerdeki staj eğitimi, stajyerlerin dikkat etmesi gereken hususlar, stajyerlerin hakları ve uymaları gereken kurallar hakkında ayrıntılı bilgi verdi.
Toplantının konuk Konuşmacısı İstanbul Barosu Disiplin Kurulu BaşkanıAv. Tamer Heper, stajyerlerin yakında dünyanın en önemli mesleğinin mensupları olacaklarını söyledi. Hukuk Fakültelerinde alınan bilgilerin staj döneminde ve mesleği icra ederken pekiştirilmesi gerektiğini altını çizen Heper, mesleğin anayasası olan Avukatlık Yasası ile meslek ilke ve kurallarının da iyi bilinmesinin çok önemli olduğuna vurgu yaptı.
Stajyerlere meslekte edindiği deneyimlerden hareket ederek çeşitli tavsiyelerde bulunan Tamer Heper şunları söyledi: “Bir kişinin anlattığı ile yetinmeyin, mutlaka araştırın. Karşınıza gelen olayları hukuk mantığı ve nosyonu içinde incelemeniz gerekir. Hukukçu bilgiye ulaşır, ulaştığı bilgiyi hukuk nosyonu içinde yorumlar. Sokaktaki adamın durumuyla hukukçunun durumu farklıdır. Avukatlar çok konuşur bilinir, ama öyle değil, avukat az konuşur öz konuşur. Duruşmalarda uzun konuşan avukatları hâkim sıkıntı ile dinler”.
Heper, anlattığı konuları meslek yaşamında karşılaştığı olaylarla renklendirdi. Heper konuşmasının sonunda, disiplin suçlarının oluşumunu anlattı ve avukatlık mesleği dışında, günlük yaşamda avukatlık kanunu ve meslek ilke ve kurallarına aykırı davranışların da disiplin suçunu oluşturduğunu anlattı.